Луцидно сонување објаснето & засилувач; Како до луциден сон

Луцидно сонување објаснето & засилувач; Како до луциден сон
Randy Stewart

Содржина

Соништата се една од најголемите човечки мистерии. Огромен дел од животот поминуваме спиејќи, а научниците и спиритуалистите сè уште не можат целосно да разберат зошто. Но, уште попрекрасна мистерија е онаа на луцидното сонување.

Можеби сте слушнале за луцидно сонување и веројатно тоа ви ја разбудило љубопитноста. Знам дека ми се случи првиот пат кога ги слушнав двата збора!

Но, што точно е тоа и какви придобивки има? Плус, дали има некакви опасности?

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за луцидното сонување!

Што е луцидно сонување

Лукцидно сонување во основа е да се биде свесен за вашите соништа и да се има способност да се комуницира со светот на соништата. Според WebMD, дефиницијата за луцидно сонување е да знаете дека сонувате кога спиете. Тоа е свест, свесност во сон.

Повеќето соништа се како гледање филм. Имате пасивна улога, само доживување на сонот, не разбирање целосно што се случува или дека тоа е навистина сон.

Луцидното сонување, сепак, е повеќе како видео игра. Имате контрола врз она што го правите, можете да комуницирате со светот во кој се наоѓате и да ја развивате приказната.

Тоа е неверојатно искуство, а според Science Direct, повеќе од половина од луѓето имале барем еден луциден сон во својот живот. Дали имате?

Придобивките од луцидното сонување

Има толку многу одлични причиниплови надолу од небото и слета назад на земјата. Отворете ги очите и повторно поврзете се со физичкиот свет. Дишете и препознајте ја состојбата на транс во која сте биле.

Можеби ќе биде потребно време за целосно да се справите со самохипнозата, но тоа е одлична практика за да го отворите вашиот ум за луцидни соништа.

Создадете ја вистинската средина

Навистина е важно да сонувате во мирна средина која промовира позитивна енергија. Погрижете се да немате екрани околу вас пред спиење и обидете се да се ослободите од нередот во вашата спална соба. Ова му овозможува на вашиот ум да се смири и да се фокусира на луцидно сонување

Погледнете го мојот водич за зголемување на позитивната енергија во домот. Работите овде ќе бидат супер корисни за да се создаде правилна средина за сонување и поврзување со вашите соништа!

Можете ли да се заглавите во луциден сон?

Ако го започнувате вашето патување со луцидни соништа, можеби ќе бидете малку колебливи! Може да има загриженост дека она што се случува во луцидниот сон може да влијае на реалноста или дека може да се заглавите во сонот.

Ова не е точно. Луцидните соништа се многу слични на вистинските соништа - она ​​што се случува во соништата не е реално. Нема шанси да заглавите во луциден сон. Напротив, луцидните соништа всушност може да ви помогнат да ја развиете способноста да ги оставите соништата кога сакате.

Ако сте свесни дека сте во сон, веројатно го иматеспособност да се разбудите и да го отфрлите вашето луцидно сонување.

Ако се чувствувате вознемирени поради луцидните соништа, погрижете се да размислите дали вреди. Не го жртвувајте вашиот мир на умот!

Што значи ако многу луцидно сонуваш?

Луцидното сонување често може да се случи без да го поттикне. Можеби не сакате да бидете луциден сонувач, но тоа едноставно може да ви се случи!

Ако многу луцидно сонувате, не грижете се! Тоа всушност сугерира дека имате поголема когнитивна сила во вашиот буден живот!

Ако сте навистина добри во менталните способности како што се математика или наука, или ако сте супер креативни, многу е поголема веројатноста да искусите спонтани луцидни соништа.

Што значи вашиот луциден сон?

Секој луциден сон е различен и затоа она што значи вашиот луциден сон е навистина за она што се случува во сонот. Тоа е исто како обичните соништа. Она што го доживувате во вашиот буден живот и што посакува вашата потсвест се манифестира во светот на соништата.

Има толку многу различни видови на луцидни соништа и затоа различни причини за нив. Ако продолжите да имате специфичен луциден сон, можеби ќе сакате да го разгледате толкувањето на сонот зад него.

На пример, ако сонувате дека сте во авион, ова може да сугерира дека се кревате до нова свест и подобро гледате на проблемите во вашиот живот!

Друг пример еако сонувате за стаорци во куќата, ова често ги претставува вашите меѓучовечки односи и како се чувствувате за оние во вашиот живот.

Или, можеби има змии во вашиот луциден сон. Сонувањето на змии или во луциден сон или во нормален сон има специфично значење, затоа погледнете какви соништа доживувате и што би можеле да значат!

Ова ќе ви овозможи повеќе да го разберете светот на вашите соништа и затоа ќе ги развиете вашите вештини за луцидно сонување!

Дали сте подготвени за луциден сон?

Се надевам дека оваа статија ве инспирираше да го истражите светот на вашите соништа! Има толку многу неверојатни работи што можете да ги извлечете од луцидното сонување, но бидете сигурни дека сте подготвени за тоа!

Лукцидното сонување е неверојатен начин да се разберете себеси и да тргнете во нови авантури. Тоа ви овозможува да ја развиете вашата духовност, а во исто време да имате неверојатни искуства!

Дали почнавте да практикувате луцидно сонување? Дали ви го промени животот на подобро?

да вежбате луцидно сонување, а феноменот може навистина да го промени животот!

Ова се причините поради кои верувам дека развивањето луцидно сонување може да биде навистина корисно за вашиот дух и лична среќа.

Забавно е!

Главната придобивка од луцидното сонување е тоа што забавно е. Луѓето се природно привлечени кон интригите и авантурите, а луцидните соништа овозможуваат да имаме авантури дури и без да го напуштиме нашиот сопствен кревет!

Луцидното сонување ни дава можност да доживееме толку многу неверојатни работи и да видиме работи што никогаш не би ги виделе во нашите будни животи. Можеме да контролираме што се случува, давајќи ни забавни и возбудливи искуства.

Ја подобрува креативноста

Да се ​​биде креативен е многу важно. Тоа е начин на изразување и навистина може да ни ја излечи душата! Огромна придобивка од луцидното сонување е тоа што отклучува нови и возбудливи креативни идеи.

Во соништата, имаме ниво на дезинхибиција и отвореност за различни начини на гледање на светот. Ова навистина може да ја зголеми креативноста.

Ако сте креатор, писател или уметник, користењето луцидно сонување е фантастичен начин да се изнесат нови идеи.

Врската помеѓу соништата и креативноста долго се дискутираше и многу популарни уметници и музичари ја спомнаа важноста на соништата за нивната практика. Неверојатниот надреалистички уметник Салвадор Дали имаше процес што го нарече „дремење со лажица“.

Овде ќе дреме држејќи лажица. Кога целосно ќе влезеше во длабок сон, неговото тело ќе се опушти и затоа лажицата ќе паднеше и ќе се разбудеше Дали.

Тој тврдеше дека ова ја отвори врската помеѓу светот на соништата и материјалниот свет, дозволувајќи му на неговата потсвест да излезе и да му помогне во неговата уметност.

За многу експерти за соништата, Дали техниката изгледа потсетува на луцидно сонување. Тој сакаше да создаде мост помеѓу свеста и потсвеста, користејќи соништа за да ја зголеми својата креативност.

Ја ублажува анксиозноста

Бидејќи го контролирате вашиот луциден сон, тој може да ги ублажи анксиозноста и стресот.

Ако страдате од кошмари, можеби поради трауматски настан што сте го доживеале, учењето како да луциден сон може да ви помогне да се соочите со вашите стравови и да го промените крајот на вашиот кошмар.

Ова може да биде неверојатно охрабрувачко за некои и може да ви помогне да се справите со анксиозноста во вашиот буден живот додека се соочувате со коренот на вашата анксиозност во светот на соништата.

Финскиот когнитивен невролог Анти Ревонсуо ја изнесе теоријата дека соништата служат за еволутивна цел. Тој сугерира дека кога сонуваме, нашиот ум стимулира заканувачки настани за да вежбаме како би можеле да се справиме со нив.

Ова е навистина интересна теорија и сугерира дека можеби затоа имаме способност да луцидимесон, и зошто тоа може да ја ублажи анксиозноста.

Во соништата, можеме безбедно да се соочиме и да ги надминеме заканувачките ситуации, давајќи ни знаење дека можеме да се справиме со секој лош настан што може да се случи!

Поврзете се со повисоката свест

Во соништата, можеме да се поврземе со повисока психичка енергија и нови рамнини на постоење. Кога сонуваме, ние сме отворени за нови идеи и нашата потсвест и нејзините моќи се отклучени.

Исто така види: Список на 21 вообичаени ангелски броеви со нивните вистински значења

Со луцидното сонување, ги отвораме нашите души за повисока свест и подлабоко разбирање на духовниот универзум. Можеме дури и да доживееме астрална проекција, каде што можеме да посетиме други рамнини на постоење и различни планети.

Соништата, духовите и универзумот се поврзани. Луцидното сонување, исто така, може да ви овозможи да разговарате со починати духови или духови од друг свет.

Опасностите од луцидното сонување

Лучното сонување може да биде неверојатно и корисно за многу луѓе. Сепак, пред да започнете со вашето патување, важно е да ги знаете опасностите што можат да дојдат со него.

Парализа на спиење со луцидни соништа

Некои луѓе може да доживеат парализа на спиење со луцидни соништа. Ова е кога се чувствувате будни, но немате контрола над вашето тело. Ова може да биде навистина страшно, но не е штетно.

Постои врска помеѓу луцидно сонување и парализа на спиење бидејќи во луцидното сонување ја развивате врската помеѓу вашата будна состојбаи вашата состојба на спиење. Оваа врска овозможува и парализа на спиење.

Кошмари со луцидни соништа

Иако во вашиот луциден сон имате контрола над вашите кошмари, луцидните кошмари може да изгледаат многу пореални од обичните кошмари. Ако реагирате лошо на кошмарите, навистина размислете дали вреди да се сонува луцидно.

Дасоцијација и дереализација

Отворајќи ја врската помеѓу светот на соништата и светот на будноста, може да предизвикате дисоцијација и дереализација. Ова е местото каде што наоѓате исклучување со физичкиот свет, дури и се сомневате дали она што го доживувате кога се будите е реално или не.

Ако страдате од проблеми со менталното здравје кои се поврзани со овие видови мисли и чувства, треба да бидете исклучително внимателни во однос на луцидното сонување.

Како да сонувате луцидни за почетници

Има толку многу луцидни техники за сонување што се погодни за почетници. Ако сето ова е сосема ново за вас, во ред е! Работев на практичен водич за луцидни соништа што ви овозможува да ги развивате своите способности.

Запомнете, за сè е потребна пракса! Се разбира, некои луѓе луцидно сонуваат уште првиот пат кога ќе се обидат, но за многу луѓе е потребно време. Не се откажувајте и работете на овие техники на луцидни соништа!

Мнемоничко индукција на луцидни соништа (МИЛД)

Оваа техника беше развиена од Стивен ЛаБерж во 1980-тите. ЛаБерж е Американецпсихофизиолог кој е специјализиран за луцидно сонување.

БЛАГА техника е за поставување на намера. Пред да спиете, имате намера да имате луциден сон или да се сеќавате на вашите соништа.

Додека ќе спиете, мора да се обидете да размислите за неодамнешниот сон и да признаете феномен во овој сон. ЛаБерж ова го нарекува знак на соништата. Ова може да биде нешто чудно, како што е славна личност или способност за суперхерој.

Потсетете се дека овој знак од соништата се случува само во вашите соништа и внимавајте на знакот од соништата додека заспивате. Кажете си дека ќе се сеќавате на вашиот сон и ќе развиете способност за луциден сон.

Разбудете се во кревет (WBTB)

Ова е одлична техника за луцидно сонување и работи на поврзување на вашата свест со РЕМ спиењето. РЕМ спиењето е местото каде што најчесто се случува луцидното сонување и се случува неколку пати во циклусот на спиење.

Техниката WBTB се однесува на развивање на свеста во вашиот РЕМ сон.

  1. Пред да легнете, поставете аларм околу пет часа откако ќе заспиете. Ова веројатно ќе биде околу времето кога сте во РЕМ сон.
  2. Оди на спиење.
  3. Кога ќе се вклучи алармот, станете од креветот и обидете се да станете целосно будни. Окупирајте го вашиот ум малку, можеби прочитајте. Обидете се и останете будни најмалку 20 минути.
  4. По 20-40 минути, вратете се во кревет, можеби изведувајќиБЛАГА техника или визуелизација за да го задржите вашиот ум на луцидно сонување.

Можеби ќе ви биде полесно да пристапите до луцидните соништа бидејќи вашиот мозок сè уште е поврзан со фазата на РЕМ спиење.

Кога ќе се вратите на спиење, поголема е веројатноста да одите директно во РЕМ сон. Сепак, сè уште имате ниво на свест. Ова предизвикува интензивни и реални соништа со кои можеби ќе можете да комуницирате.

Медитација за луцидни соништа

Медитацијата може да биде одличен начин да ви помогне во вашето патување кон луцидно сонување. Тоа може да помогне со благата техника и да го подготви вашиот ум, отворајќи ја вашата психа.

Медитацијата има толку многу придобивки и ви овозможува да развиете тишина и фокус на умот, отворајќи ја вашата свест за нови работи.

Вежбите за дишење пред спиење ќе ви помогнат да го исчистите вашиот ум од одвлекување на вниманието и да се фокусирате на луцидно сонување. Седнете или легнете со затворени очи и дишете преку нос седум секунди и издишете од устата единаесет секунди.

Исто така види: Ангел број 944 - Повик за акција и позитивна промена

Бидете свесни за полнењето и отворањето на вашите бели дробови. Дозволете мислите да се движат низ вашиот ум, но фокусирајте се на вашето дишење.

Ова го расчистува вашиот ум за да можете да се фокусирате на луцидно сонување.

Проверка на реалноста

Оваа техника на луцидно соништа е за обука на вашиот ум и развивање на вашата свест во вашите буден свет. Ова потоа може да се вработи во светот на вашите соништа.

Со реалностапроверувајќи, станувате свесни за вашата околина кога сте будни и затоа оваа свест ќе биде предизвикана кога спиете.

Техниките за проверка на реалноста вклучуваат:

  • Запрашајте се: „Дали е ова сон или ова е реалност?“
  • Проверете го вашиот одраз во огледалото за да види дали е нормално или не. Во соништата, рефлексиите често се искривени.
  • Прочитајте страница во книга и потоа погледнете настрана. Вратете се на страницата. Дали е истиот текст како порано? Ако не е, веројатно сонувате.
  • Проверете ги вашите часовници. Ако времето постојано се менува непредвидливо, веројатно сонувате.

Учејќи како да ја тестирате реалноста кога сте будни, ќе почнете да имате опција да го правите тоа кога сонувате. Ова ви овозможува да откриете дали сонувате или не и затоа ви овозможува да комуницирате и да ги контролирате вашите соништа.

Водете дневник за соништата

Ако сакате да ја развиете вашата врска со вашата потсвест, многу е важно да водите дневник за соништата. Дневниците за соништата ни дозволуваат да останеме фокусирани на нашите соништа и да ги разбереме различните типови на соништа.

Чувајте го дневникот за соништата покрај креветот и обидете се да напишете во него веднаш штом ќе се разбудите. Ова ве тера да се потсетите на вашиот сон и да го донесете во вашата свест.

Можеби ќе сакате да го прочитате и дневникот за соништата пред да заспиете. Ова помага со благата техника бидејќи тоа значи дека можетеразмислете за знаците од соништата пред да заспиете.

Хипноза на луцидни соништа

Можете да практикувате хипноза со луцидни соништа за да го фокусирате вашиот ум на процесот. Има многу аудио книги за хипноза со луцидни соништа и видеа на YouTube. Можете исто така да вежбате само-хипноза.

Само-хипнозата е опуштање на вашиот мозок и концентрирање на одредена работа. Тоа создава состојба слична на транс.

Чекор 1 – Опуштете ги телото и умот

Вежбајте некои техники на дишење за да го исчистите вашиот ум од одвлекување на вниманието. Ослободете ја напнатоста од вашето тело, одвојте време да се фокусирате на секој мускул и на напрегањето што можеби го чувствуваат.

Чекор 2 – Визуелизирајте се како лебдите

Кога сте подготвени, визуелизирајте се како лебдите нагоре кон небото . Ова ве претставува како лебдите подалеку од ограничувањата на општеството и будниот свет.

Тоа ве отвора кон вашата потсвест и чудата на вашиот ум.

Чекор 3 – Повторете ги фразите во вашиот ум

Откако ќе се чувствувате удобно да лебдите, повторете фрази во вашиот ум. Овие можат да бидат:

„Можам луциден сон“.

„Можам да се сетам на моите соништа.“

„Свесен сум кога сонувам.“

„Можам да ги контролирам моите соништа.“

Повторувајте ги овие фрази толку често колку што сакате, чувствувајќи дека вашата свест се шири. Визуелизирајте ја вашата цел и фокусирајте се на релаксација и свесност што ги чувствувате.

Чекор 4 – Вратете се на земјата

Кога ќе бидете подготвени,
Randy Stewart
Randy Stewart
Џереми Круз е страстен писател, духовен експерт и посветен застапник за грижа за себе. Со вродена љубопитност за мистичниот свет, Џереми го поминал поголемиот дел од својот живот истражувајќи длабоко во сферата на тарот, духовноста, броевите на ангелите и уметноста на грижа за себе. Инспириран од сопственото трансформативно патување, тој се труди да ги сподели своите знаења и искуства преку неговиот волшебен блог.Како љубител на тарот, Џереми верува дека картите содржат огромна мудрост и водство. Преку неговите проникливи толкувања и длабоки согледувања, тој има за цел да ја демистифицира оваа древна практика, охрабрувајќи ги своите читатели да се движат во нивните животи со јасност и цел. Неговиот интуитивен пристап кон таротот одекнува кај трагачите од сите сфери на животот, обезбедувајќи вредни перспективи и осветлувачки патишта до самооткривање.Воден од неговата неисцрпна фасцинација со духовноста, Џереми континуирано истражува различни духовни практики и филозофии. Тој вешто ги спојува светите учења, симболиката и личните анегдоти за да фрли светлина врз длабоките концепти, помагајќи им на другите да тргнат на сопствените духовни патувања. Со својот нежен, но сепак автентичен стил, Џереми нежно ги поттикнува читателите да се поврзат со своето внатрешно јас и да ги прифатат божествените енергии што ги опкружуваат.Освен неговиот голем интерес за тарот и духовноста, Џереми цврсто верува во моќта на ангелотброеви. Црпејќи инспирација од овие божествени пораки, тој се обидува да ги открие нивните скриени значења и да ги поттикне поединците да ги толкуваат овие ангелски знаци за нивниот личен раст. Со декодирање на симболиката зад бројките, Џереми негува подлабока врска меѓу неговите читатели и нивните духовни водичи, нудејќи инспиративно и трансформативно искуство.Воден од неговата непоколеблива посветеност на грижата за себе, Џереми ја нагласува важноста на негувањето на сопствената благосостојба. Преку неговото посветено истражување на ритуалите за грижа за себе, практиките на внимателност и холистичките пристапи кон здравјето, тој споделува непроценливи сознанија за водење балансиран и исполнет живот. Сочувството на Џереми ги охрабрува читателите да дадат приоритет на нивното ментално, емоционално и физичко здравје, поттикнувајќи хармоничен однос со себе и со светот околу нив.Преку неговиот волшебен и прониклив блог, Џереми Круз ги поканува читателите да тргнат на длабоко патување на самооткривање, духовност и грижа за себе. Со својата интуитивна мудрост, сочувствителна природа и широко знаење, тој служи како водилка, инспирирајќи ги другите да го прифатат своето вистинско јас и да најдат смисла во нивниот секојдневен живот.