Тркало на годината Објаснети 8-те Wiccan Sabbats

Тркало на годината Објаснети 8-те Wiccan Sabbats
Randy Stewart

Како што комерцијалните празници почнуваат да нè навлегуваат рано, како што може да се докаже со бонбоните за Ноќта на вештерките што се продаваат во продавниците во август и божиќните украси на сцената пред да заврши Ноќта на вештерките, важно е ние како вештерки да продолжиме да го почитуваме природните циклуси на годишните времиња и нивните прослави додека доаѓаат и си одат.

Тркалото на годината се однесува на годишните времиња кои доаѓаат и одат во нивната природна прогресија - почнувајќи во пролет и завршувајќи во зима.

Во оваа статија, ќе зборуваме во длабочина за тркалото на годината, што е тоа, како функционира и различните прослави и енергии.

Како Тркало на годината работа?

Секоја сезона е воведена од самата Земја преку рамноденица - во пролет и есен - или со солстициј, во лето и зима, и секоја сезона започнува со еден од кардиналот Хороскопски знаци: Овен, Рак, Вага и Јарец.

Секоја сезона со себе носи и два „сабати“, свети свечености засновани во голема мера на народните традиции на паганите од британските острови, кои се пренесени како општи пагански фестивали во современото вештерство.

Иако е важно да се запамети дека различни култури би практикувале различни празници од сабатите за кои ќе разговараме овде, многу различни култури славеле слични прослави поради минувањето на годишните времиња, лунарните и соларните фази.предците живи во текот на зимата. Исто така е време кога се собираме на Јуле за да раскажуваме приказни и да се славиме со семејството покрај огнот, сеќавајќи се на времињата порано кога работите не беа толку тешки.

Сепак, зимата со себе го носи ветувањето за пролет. Многу од машките богови во светските религии се „преродени“ во мртвите на зимата.

Семињата не можат да растат освен ако не поминат низ фаза на мирување, и како што доаѓа доцна зима и светлината почнува повторно да расте, Земјата полека ја собира својата енергија, со семиња кои почнуваат да никнуваат под земја и сокот се зголемува во дрвјата.

Ова се слави со Imbolc , сабота во која се слави дека студените, темни зимски денови се речиси завршени и дека пролетта е пред нас.

Многу животни кои хибернираат раѓаат во зима и поминуваат времето полека негувајќи ги своите млади, гушкани поспани и блиски и топли, сонувајќи за пролет.

Ова е време да развиете силна волја и личен нагон - други квалитети на Јарец - со цел да ги исполните и да ги манифестирате вашите желби во пролет.

Иако зимата сега е зафатен период за нас со работа и празници, добра практика е да оставиме многу време за одмор и подмладување, за да можеме да ја добиеме пролетната награда и да го ресетираме Тркалото на годината со нашите полни јас.

Како да се користи тркалото на годината

И покрај фактот што се чини дека нашите општества не го почитуваат Тркалото наГодината, таа продолжува да се менува без разлика дали ја набљудуваме или не.

Една од најдобрите работи што можеме да ги направиме за себе, како вештерки или некој што сака да се врати во практиката на духовност базирана на копно, е да го почитуваме Тркалото на годината додека се врти и да ги почитуваме природните циклуси во нас кои се суштински поврзани со Земјата и нејзините годишни времиња.

Како што се врти тркалото на годината, обидете се да вклучите сезонски соодветни активности во вашата секојдневна пракса. Отворете се кон новото во пролетта, балансирајте ја работата и играјте во лето, собирајте и бидете зафатени во есен додека ја дочекате интроспекцијата, а одморете се и наполнете се во зима.

Кога ќе почнете да работите со Земјата додека таа се врти и ќе се движите низ вашите сопствени циклуси на животот, можеби ќе бидете пријатно изненадени од тоа колку повеќе се чувствувате во склад и ќе продолжите да го почитувате Тркалото на годината во текот на вашиот сопствен животен циклус додека тој одливи и тече.

Многу од овие пагански свечености биле дедовци како христијански празници за време на христијанизацијата на Европа и би биле препознаени од многумина кои ги слават христијанизираните верзии произлезени од овие многу постари пагански традиции.

Рамноденици

Рамноденици се кога денот и ноќта се со приближно еднакво времетраење низ целата планета. Сонцето се наоѓа повеќе или помалку директно над екваторот и се чини дека изгрева точно на исток, а заоѓа точно на запад, така што и денот и ноќта траат 12 часа.

Поради фактори како Месечината што предизвикува орбитата на Земјата да варира од совршена елипса и атмосферско прекршување, тие не се точно еднакви, но доволно блиску.

Празниците што се слават на рамнодениците се Остара на пролетната рамноденица и Мабон на есенската рамноденица .

Solstices

Solstices се кога Сонцето е или на највисока или најниска деклинација и се чини дека мирува на небото пред да ја смени насоката. Сонцето го означува најдолгиот ден или ноќ во годината и воведува време од повеќе ноќи или повеќе денови, во зависност од Сонцето. Празниците што се слават на солстициумот се Лита на летната краткоденица и Јул на зимската краткоденица .

Почеток на секоја сезона

Рамнодениците и Сондениците го означуваат почетокот на секое од годишните времиња и обично се околу времето кога се менуваатгодишните времиња може да почнат да се гледаат и чувствуваат во листопадниот свет.

Овие денови, поради климатската криза, годишните времиња добиваат поинаков изглед и чувство отколку што некои од нас би можеле да се сеќаваат од минатото, но сепак е важно правилно да ги почитуваме годишните времиња на вештерките како што доаѓаат.

Без да знаеме што ќе донесе иднината, почитувањето на Тркалото на годината е начин за подлабоко поврзување со Земјата и нејзините циклуси.

Сезони и енергии на тркалото на годината

Ајде да ги погледнеме традиционалните четири сезони и енергиите што ни ги носат за време на тркалото на годината.

Но, прво, предупредување

На северната хемисфера, мартовската рамноденица е пролетна рамноденица што ја носи пролетта, додека на јужната хемисфера, таа е есенската рамноденица што ја носи есента. Заради јасност, овој напис ќе зборува од перспектива на северната хемисфера.

Подолу преглед на четирите сезони и сабати на Тркалото на годината.

Пролет

Пролетната, или пролетната рамноденица паѓа на 20-ти г. Март и го означува почетокот на пролетта. Пролетта го означува враќањето на животот на Земјата, кога дрвјата почнуваат да растат нови лисја, цвеќињата почнуваат да цветаат и времето почнува да се загрева.

Почетокот на пролетта често е обележан со дожд, кој заедно со деновите кои почнуваат да се продолжуваат, поттикнува нов живот да процвета одтемнината на зимата.

Пролетта започнува со сезоната на Овен, која започнува и со зодијачната година. Овенот го претставува ненадејниот излив на живот и енергија од земјата, како новороденче кое вреска за своето присуство во светот. Ова е време кога боите на пролетта почнуваат да се најавуваат.

Пролетта се карактеризира и со нејзината поврзаност со плодноста. Почвата е богата и има многу растителен свет со кој животните можат да се хранат, поради што многу цицачи кои се парат во текот на есента или зимата раѓаат во пролет, или во случај на животни кои се вдлабнати, го гледаат својот прв поглед на живот надвор. дувлото во пролет.

Ова е природен процес, вграден во циклусите на Земјата и оние што живеат на неа, така што секој може да има корист од раскошот на животот што го носи пролетта.

Потомците на животните имаат поголема веројатност да преживеат кога има изобилство храна, така што добро нахранетите растенија доведуваат до добро нахранет плен, што доведува до добро нахранети предатори, кои се оската на која благосостојбата на екологијата на пејзажот се врти. Тркалото на годината е нераскинливо поврзано со циклусот на животот.

Поради животворната и обновувачката енергија на пролетта, ова е време да се работат магии на манифестација од помал обем.

Засадувањето на семето на вашите намери користејќи ја енергијата на пролетта и верното негување, може да го оствари она што го сакате, исто како да садитесемето во почвата може да процвета прекрасен цвет.

Исто така види: Значење на тарот картичката девет прачки

Пролетните сабати се Остара и Белтане . Остара ја слави рамнотежата на светлината и темнината донесена од пролетната рамноденица и може да се гледа како пагански аналог на Велигден заедно со Белтане, кој го слави изобилството и плодноста на светот во подоцнежната пролет.

Тоа е еден од сабатите поврзани со „разредување“ помеѓу овој свет и светот на духот, заедно со неговата спротивност, Самхаин. Белтане го означува раѓањето на животот - во секуларните традиции, тој е познат како Први мај.

Лето

Летната краткоденица паѓа на или околу 21-ви јуни и го означува почетокот на летото. Летото е олицетворение на животот, по раѓањето. Сонцето е на својот врв, а животните кои се родени во текот на пролетта растат и напредуваат, исто како и растенијата што цветале во пролет.

Како што се приближува врвот на летото, сиот оган и страст од овие пожешки месеци понекогаш може да не притисне на непријатен или угнетувачки начин.

Топлинските бранови, шумските пожари и ураганите доаѓаат со топлиот воздух на летото. Време е за игра, но и за работа. Пролетните култури мора да се негуваат во текот на летото.

Уште сега, летните месеци се кога децата го добиваат најдолгиот одмор од училиште. Тоа е затоа што во старите времиња, тие беа потребни дома за да помогнат во жетвата, а традиција е декаиздржа низ индустријализацијата.

Сезоната на рак, поврзана со океанот и нејзините плими, започнува летото, и навистина, летото е годишно време кога повеќето луѓе се собираат во океанот, за да се разладат, да си играат во брановите, да се релаксираат и да се чувствуваат лековито присуство на солениот воздух.

Можеме да ги замислиме летните патувања на плажа како еден вид аџилак - нашите човечки тела ја чувствуваат силата на изворот на целиот живот во најжешките месеци, како што тоа го чувствуваат со векови.

Летото е време да продолжите да ги манифестирате целите и намерите користејќи ја достапната енергија на оган, страст и креативност. Ова е одлично време да го ослободите вашето внатрешно дете и да играте и создавате, само за себе.

Сабатот што се празнува на Летната краткоденица е Лита , или средината на летото. Лита е прослава на Сонцето и неговата светлина што обезбедува божествена инспирација и сè уште се слави од современите друиди до ден-денес, често во Стоунхенџ.

Lughnasadh или Lammas , доцниот летен сабат, го означува почетокот на сезоната на жетва и се слави со печење фигура на бог во леб и јадење како благодарност за првите плодови од жетвата.

Есен

Есенската рамноденица паѓа на 22 или 23 септември и го означува почетокот на есента. Почеток на потемнувањето на годината, есента е кога лисјата на дрвјата почнуваат да ги менуваат боите ина крајот да падне.

Божноста на пролетта и летото се жнее, за да нè загрее и да нè нахрани во текот на зимата, а сè што не може да се бере, постави или зачува, станува прекривка од која ќе расте родот следната година ((барем, во природниот поредок на нештата, пред индустријализацијата да создаде целогодишна работа).

Често е меланхолична носталгија кон есента, особено на места каде што менувањето на годишните времиња е повеќе евидентно. Безгрижните денови на пролетта и летото се спомени, а циклусот на животот се врти кон смртта.

Деновите стануваат пократки и постудени, а ние почнуваме да се вртиме навнатре. И животните почнуваат да собираат ресурси , за да се подготвите за послабите месеци. топлината на сонцето, додека ноќите стануваат постепено поладни.

На крајот, и топлината на сонцето исчезнува. Есента е едно од естетски попријатните периоди во годината, особено за вештерките, а Вагата е за естетика.

Еден од најважните празници на вештерките се случува во средината на есента: Самхаин , лиминално време во кое мембраната помеѓу овој свет и светот на духовите е најтенка кога се вели да може да комуницира содуховите на најблиските кои поминале.

Спротивно на неговиот пролетен колега, Белтане, ова е совршено време да вежбате работа во сенка и да работите на решавање на траумите. Ова е исто така време да се засадат нови долгорочни цели, чии плодови ќе цветаат во пролетните и летните месеци.

Есенската рамноденица се слави со Мабон , втора благодарност во сезоната на жетва која се фокусира на споделување на плодовите од жетвата.

Мабон всушност бил измислен во 1970 година по Мабон ап Модрон, фигура од велшката митологија која била член на дворот на кралот Артур и божествен пар заедно со неговата мајка Модрон, која можеби била раниот прототип на Моргана Ле Феј.

Зима

Зимската краткоденица паѓа на или околу 21 декември и го означува почетокот на зимата. Сега Земјата се движи во мирна состојба, без да се бара ново растење или производство од нас.

Зимата е време на смрт и сон, кога конечно се одмораме по макотрпноста на сезоната на жетва, а плодовите од нашите жетви не поддржуваат кога ништо ново не расте. Време е да се собирате со вашите најблиски пред огнот, да раскажувате приказни и да сонувате.

Се разбира, сега кога работиме во текот на целата година и во најголем дел живееме во куќи што не одржуваат топли и безбедни од ледениот допир на раката на зимата, изгубивме голем дел од нашата врска со оваа годинациклус.

Многу луѓе развиваат сезонско афективно растројство во зима, од губење на светлината, а исто така и затоа што нашите тела и духови се сеќаваат дека зимата е време на бавност и одмор, додека нашето општество бара да продолжиме на истото ниво на продуктивноста како што ја имаме остатокот од годината.

Без толку потребниот одмор што треба да го обезбеди зимата, ние стануваме исцрпени од секојдневниот труд за кој не сме биле наменети.

Многу животни хибернираат во зима, преминувајќи во состојба наречена торпор каде што ја намалуваат енергијата што оди во повеќето телесни системи и го користат она што можеле да го соберат или складираат во текот на зимата - без разлика дали тоа е од гоење за време на доцно лето, како мечки, или од складиштето со храна што го собраа наесен, како верверички и верверички - да ги издржат.

Нивните отчукувања на срцето се забавуваат, дишат подлабоко и побавно, а нивната мозочна активност се забавува речиси до прекин.

Сезоната на Јарец започнува зима - време на сериозност, раскажување приказни и чување на традицијата. Јарецот се занимава со наследството и да ги одржува работите што функционираат непречено.

Наместо да претставува работна етика која се приклучува без разлика на се, како што ја запознавме денес, енергијата на Јарецот треба да ги претставува практиките што не одржуваат топло во текот на зимата - сечкање дрва, собирање вода.

Исто така види: Значењето на петакулите во Тарот: лесен водич

Традицијата е важна затоа што ја задржа нашата
Randy Stewart
Randy Stewart
Џереми Круз е страстен писател, духовен експерт и посветен застапник за грижа за себе. Со вродена љубопитност за мистичниот свет, Џереми го поминал поголемиот дел од својот живот истражувајќи длабоко во сферата на тарот, духовноста, броевите на ангелите и уметноста на грижа за себе. Инспириран од сопственото трансформативно патување, тој се труди да ги сподели своите знаења и искуства преку неговиот волшебен блог.Како љубител на тарот, Џереми верува дека картите содржат огромна мудрост и водство. Преку неговите проникливи толкувања и длабоки согледувања, тој има за цел да ја демистифицира оваа древна практика, охрабрувајќи ги своите читатели да се движат во нивните животи со јасност и цел. Неговиот интуитивен пристап кон таротот одекнува кај трагачите од сите сфери на животот, обезбедувајќи вредни перспективи и осветлувачки патишта до самооткривање.Воден од неговата неисцрпна фасцинација со духовноста, Џереми континуирано истражува различни духовни практики и филозофии. Тој вешто ги спојува светите учења, симболиката и личните анегдоти за да фрли светлина врз длабоките концепти, помагајќи им на другите да тргнат на сопствените духовни патувања. Со својот нежен, но сепак автентичен стил, Џереми нежно ги поттикнува читателите да се поврзат со своето внатрешно јас и да ги прифатат божествените енергии што ги опкружуваат.Освен неговиот голем интерес за тарот и духовноста, Џереми цврсто верува во моќта на ангелотброеви. Црпејќи инспирација од овие божествени пораки, тој се обидува да ги открие нивните скриени значења и да ги поттикне поединците да ги толкуваат овие ангелски знаци за нивниот личен раст. Со декодирање на симболиката зад бројките, Џереми негува подлабока врска меѓу неговите читатели и нивните духовни водичи, нудејќи инспиративно и трансформативно искуство.Воден од неговата непоколеблива посветеност на грижата за себе, Џереми ја нагласува важноста на негувањето на сопствената благосостојба. Преку неговото посветено истражување на ритуалите за грижа за себе, практиките на внимателност и холистичките пристапи кон здравјето, тој споделува непроценливи сознанија за водење балансиран и исполнет живот. Сочувството на Џереми ги охрабрува читателите да дадат приоритет на нивното ментално, емоционално и физичко здравје, поттикнувајќи хармоничен однос со себе и со светот околу нив.Преку неговиот волшебен и прониклив блог, Џереми Круз ги поканува читателите да тргнат на длабоко патување на самооткривање, духовност и грижа за себе. Со својата интуитивна мудрост, сочувствителна природа и широко знаење, тој служи како водилка, инспирирајќи ги другите да го прифатат своето вистинско јас и да најдат смисла во нивниот секојдневен живот.