Бесплатни карма поени! 12 закони на кармата и нивното значење

Бесплатни карма поени! 12 закони на кармата и нивното значење
Randy Stewart

Содржина

Кармата беше голема тема во мојот живот и навистина верувам во изреката „ако правиш добро, добро ќе ти дојде“. И јас сум голем трошач на карма поени:).

Но, што е точно карма? Што ви паѓа на ум кога ќе помислите на кармата? Дали е среќа, судбина или концепт дека секоја акција има позитивна или негативна реакција?

Во оваа статија, ќе се фрлам со глава во интригантниот свет на кармата. Научете сè за значењето на кармата, различните толкувања и 12-те закони на кармата за да поканите повеќе позитивност и добро во вашиот живот!

Значењето на кармата

Да започнеме со гледајќи го значењето на кармата. Го користев овој збор доста често кога се шегував за мојата судбина и добра или лоша среќа. Но, сфатив дека ова воопшто не го покрива неговото значење, бидејќи подразбира жртва.

Погодете што: кармата е сè освен жртва.

Иако нејзините специфики се различни во зависност од религијата , општо земено, кармата го опишува концептот на враќање назад што и да се стави, добро или лошо, во универзумот.

Во источните религии како хиндуизмот и будизмот, кармата е централен концепт и двете религии го делат заеднички верувања за кармата и како функционира концептот. Во исто време, тие исто така имаат фундаментално различни гледишта.

Значи, ајде брзо да ја разгледаме кармата во хиндуизмот и будизмот.

Значењето на кармата вовистинскиот пат.

Вие и само вие имате контрола над сопствениот живот, затоа зависи од вас да одлучите по кој пат ќе одите.

Не заборавајте да бидете љубезни, дарежливи и грижливи кон други ако сакаш да ти се однесуваат исто. Работете напорно и бидете трпеливи ако сакате да ги постигнете своите цели. И учете од вашите минати искуства за да манифестирате поинаква иднина.

„Како се однесуваат луѓето со вас е нивната карма; како реагираш е твое“ – Вејн Даер

Хиндуизам

Во хиндуизмот, кармата е универзален принцип дека за секоја акција има реакција.

Хинду Ведите наведуваат дека ако обезбедите и донирате добрина, ќе добиете добрина за возврат. Ова функционира и обратно.

Но не веднаш: според хинду верувањата, сите болни и пријатни чувства што ги доживувате во вашиот сегашен живот се од настани што се случиле во минатиот живот.

Со други зборови, вашата моментална состојба на животот е дефинирана со ефектите од дејствата во претходните животни циклуси. Значи, за да живеете добар живот по повторното раѓање, важно е да живеете морален живот во вашето сегашно постоење.

Значењето на кармата во будизмот

Во будизмот, кармата е теорија дека сите дејства се прават со намера. Ова ќе доведе до одредени реакции или последици, и позитивни и негативни.

Будистичкиот мајстор Пене Чодрон ја опиша Кармата во будизмот велејќи:

Во будизмот, кармата е енергија создадена од намерно дејство, преку мисли, зборови и дела. Кармата е акција, а не резултат. Иднината не е поставена во камен. Можете да го промените текот на вашиот живот токму сега со менување на вашите волни дејствија и самоуништувачки шеми.

Пене Чодрон

Исто како Хиндусите, будистите веруваат дека кармата има импликации надвор од овој живот. Дејствата во претходниот живот можат да ја следат личноста во следниотживот.

Исто така види: Ангел број 313: Порака за раст и промена

Затоа, будистите се обидуваат да негуваат добра карма и да ја избегнат лошата.

Сепак, целта на будизмот е целосно да избега од циклусот на повторното раѓање, таканаречената Самсара, наместо само стекнување добра карма за да се родите во подобар живот.

12-те закони на кармата

Дури и ако не сте хинду или будист, кармата постои во вашиот живот. Тоа е затоа што постојано се играат 12 закони на кармата, без разлика дали го сфаќате тоа или не.

Кога ги следите 12-те закони на кармата, создавате добра карма во вашиот живот, теоретски зголемувајќи ја можноста да се случат добри работи. Затоа, ајде да ги погледнеме овие 12 закони на кармата.

Еден совет пред да започнеме: додека ги истражуваме 12-те закони на кармата, размислете како претходно сте виделе дека овие закони стапуваат на сила во вашиот сопствен живот.

Исто така, размислете како можете да ги искористите овие закони за да создадете добра карма. Ова може да ви помогне да ги остварите вашите соништа и цели. Можете дури и да направите сопствена потврда на кармата, во случај да почувствувате дека ви е потребна.

1. Законот на причината & Ефект

Првиот кармички закон е Законот за причина и последица, познат и како „Големиот закон“. Значењето зад овој кармички закон е дека што и да дадете, ќе добиете.

Вашите позитивни или негативни дејства ќе бидат возвратени од универзумот. На пример, ако сакате мир, хармонија, љубов, просперитет итн. мора да постапите соодветно.

2. Законот на создавањето

Законот на создавањето вели дека треба да бидете активен учесник во вашиот живот ако сакате да ги остварите вашите соништа.

Да стоите наоколу и да не правите ништо нема да ве одведе никаде. И иако патувањето може да биде полно со пречки, на крајот ќе бидете наградени.

Ако се борите со целта или ако не знаете што ви треба во животот, прашајте го универзумот за одговори. Ова ќе ви даде увид во тоа кои сте навистина и што ве прави среќни во животот. Мора да откриете и да бидете свои.

3. Законот на смирението

Во будизмот, Законот на смирението е високо признат. Овој кармички закон вели дека за целосно да разберете и промените нешто, прво мора да ја прифатите вистинската реалност на тоа.

Конзистентното саморефлексија е важен дел од овој закон. Ако одбиете да признаете дека не сте во право во одредени ситуации, никогаш нема да можете да се промените.

Треба да ги сфатите сопствените негативни особини. Особено ако тие биле изнесени на виделина од други. Ова ќе ве направи поприфатлива личност на долг рок и ќе ви овозможи да ги промените вашите начини на подобро.

На пример, ако секогаш ги обвинувате другите за ситуациите што сте ги создале, надвор од допир со реалноста. Затоа, ќе ви биде тешко да ги направите потребните промени.

4. Законот за раст

Законот за раст го означува вашиот раст и развој како човечко суштество. Тоави кажува дека мора да се промените како личност пред да очекувате да се променат луѓето и светот околу вас.

Сè што ни е дадено е самите себеси, тоа е единственото нешто над кое имаме контрола.

Не можете да ги контролирате или менувате другите. Наместо тоа, фокусирајте се на сопствениот развој и менување на себе. Оставете ги другите да донесат свои заклучоци за тоа што треба да променат.

5. Закон за одговорност

Според Законот за одговорност, никогаш не смеете да ги обвинувате другите за начинот на кој се одвива вашиот живот. Овој закон е многу важен кога станува збор за разбирање на кармата.

Добро позната фраза која го објаснува овој закон е „ние го пресликуваме она што не опкружува, а она што не опкружува нè отсликува“.

Како и Законот за раст, овој закон нè учи дека мора да преземете одговорност за сопствениот живот и вашите постапки, наместо постојано да барате надвор од себе за да наоѓате изговори.

Значи, ако нешто не е во ред во вашиот живот тогаш мора да размислите за тоа како сте постапиле или дали има нешто што мора да промените.

6. Законот за поврзување

Законот за поврзување не потсетува (како што веќе сугерира името) дека сè во универзумот е поврзано.

Тој ја нагласува меѓусебната природа на минатото, сегашноста и иднината и служи како потсетник дека со контролирање на вашиот сегашен и иден живот, можете да се ослободите од лошата карма или енергија од минатото (и од сегашната или од претходнатаживотот).

Иако не можете да го промените минатото, можете да ги решите грешките што сте ги направиле за да постигнете попозитивна иднина. „Секој чекор води до следниот чекор и така натаму и така натаму“.

7. Законот на фокус

Кармичкиот закон на фокус ви покажува дека ако сакате да постигнете нешто во животот, мора да го насочите вашиот ум на тоа.

Фокусот е суштински дел од успехот. Не обидувајте се да извршувате повеќе задачи одеднаш, бидејќи преоптоварувањето на вашиот мозок со мисли и цели е нездраво. Ќе бидете многу поуспешни и попродуктивни во животот со тоа што ќе го насочите вашиот фокус на една задача во исто време.

Постои една будистичка изрека дека „ако нашиот фокус е на духовните вредности, невозможно е да имаме пониски мисли како како алчност или гнев“. Според овој цитат, нема да се фокусирате на вашите пониски емоции, како лутина или љубомора, ако се фокусирате на вашите повисоки вредности во животот.

8. Законот за давање и гостопримство

Законот за давање и гостопримство учи дека она што тврдите дека верувате мора да се манифестира во вашите постапки.

Со други зборови, ако верувате во одредена работа, тогаш вие ќе биде повикан во одреден момент да ја покаже својата посветеност на таа вистина.

Ова ве поттикнува да бидете сигурни дека вашите постапки се во согласност со вашите подлабоки верувања.

Да бидете љубезни, дарежливи и внимателни се добрите особини според кои мора да живеете за да постигнете добра карма. Верувајќи во овие особини, ќеискусете ситуации каде што ќе треба да ги покажете.

9. Законот на овде и сега

Законот на овде и сега се однесува на вистинскиот живот во сегашноста. Ако постојано размислувате за „што се случило“ или размислувате за „што следува“, секогаш ќе имате една нога во минатото или во иднината.

Ова ќе ве спречи да уживате во вашиот сегашен живот и што и да ви се случува во моментов.

Затоа, Законот за овде и сега е тука да ве потсети дека сегашноста е сè што навистина имате. Ќе се одземете од можностите само кога со жалење гледате назад и бесмислено напред. Затоа, оставете ги овие мисли и живејте сега!

10. Законот на промените

Според Законот на промената, историјата ќе продолжи сама по себе додека не покажете дека сте научиле што ви е потребно, за да манифестирате поинаква иднина.

Со други зборови, мора да научите од вашите минати искуства. Ако не, тие ќе се враќаат одново и одново, додека не знаете како да се справите со нив.

Затоа, ако чувствувате дека сте заглавени во негативен циклус, погледнете го добро вашиот живот и себе и одлучете што треба да промените за да го скршите ова.

11. Законот за трпение и награда

Законот за трпение и награда ви кажува дека успехот може да се постигне само преку посветеност, трпение и упорност, ништо друго.

Не очекувајте инстант резултати, затоа што сите виеќе добие е разочарување. Наместо тоа, обидете се да ја пронајдете вашата вистинска цел и посветете се да ја постигнете таа цел.

Знаејќи дека работите кон вашата вистинска цел во животот, ќе ви даде трајна радост и со текот на времето поврзаниот успех.

Постои цитат кој вели „сите цели бараат првичен труд“, што значи дека ќе наидете на пречки и ќе има моменти кога нема да биде лесно.

Исто така види: Ангел број 11: Моќен знак за духовно будење

Но запомнете дека ако зачувајте и останете посветени, ќе бидете наградени и ќе ги остварите вашите соништа. Сите добри работи доаѓаат кај оние кои чекаат.

12. Законот за значење и инспирација

Конечно, Законот за значење и инспирација не учи дека секоја акција, мисла и намера ќе придонесат за целината.

Ова значи дека секој напор , без разлика колку е мал, ќе има влијание. Тоа ќе предизвика позитивна реакција и можеби дури и ќе ги инспирира другите.

Затоа, ако некогаш се чувствувате безначајно, размислете за овој закон и запомнете дека сите промени мора да започнат од некаде.

Добрата и лошата карма во вашата Живот

Постојат многу начини за дефинирање на добрата и лошата карма, но генерално, сè се сведува на причината и последицата.

Добрата карма

Добрата карма е едноставно резултат на добри постапки. Ако вашите намери се добри, тогаш вашите постапки ќе се одразат на тоа.

Со давање позитивна енергија треба да добивате позитивна енергија од оние околу вас. Можете да создадете доброкарма само со позитивни мисли, да се биде несебичен, искрен, љубезен, дарежлив и сочувствителен.

Добрата карма не е само помагање на другите туку и помагање на себе си. Настојувајте да бидете најдобрата личност што можете да бидете, работете напорно, имате цели во животот и опкружете се со добри и љубовни луѓе.

Преку акумулирање на позитивна енергија преку вашите постапки, ќе ги искорените сите негативни енергии во вашиот живот .

Лоша карма

Како што можете да замислите, лошата карма е спротивност на добрата карма. Ќе добиете негативна енергија поради негативните мисли, штетните дела и зборовите.

Лошата карма се создава со правење нешто морално двосмислено. Врз основа на перспективата на секој поединец, лошата карма може да биде што било.

Меѓутоа, општо земено, лошата карма е дејство направено од гнев, љубомора, алчност или какви било други неморални особини.

Што е карма за вас?

Се надевам дека оваа статија ви даде повеќе увид во концептот на карма и како таа може да ви помогне да внесете повеќе позитивност и радост во вашиот живот.

Сега одлучете за себе што значи кармата за вас и како сакате да му дадете значење на овој концепт. Можеби сакате да бидете поактивен учесник користејќи го кармичкиот закон за причина и последица или да работите на некое кармичко исцелување со инкорпорирање на кармички симболи во вашиот живот.

За мене, кармата работи како потсетник за тоа каква личност сакам да бидам и ме насочува кон
Randy Stewart
Randy Stewart
Џереми Круз е страстен писател, духовен експерт и посветен застапник за грижа за себе. Со вродена љубопитност за мистичниот свет, Џереми го поминал поголемиот дел од својот живот истражувајќи длабоко во сферата на тарот, духовноста, броевите на ангелите и уметноста на грижа за себе. Инспириран од сопственото трансформативно патување, тој се труди да ги сподели своите знаења и искуства преку неговиот волшебен блог.Како љубител на тарот, Џереми верува дека картите содржат огромна мудрост и водство. Преку неговите проникливи толкувања и длабоки согледувања, тој има за цел да ја демистифицира оваа древна практика, охрабрувајќи ги своите читатели да се движат во нивните животи со јасност и цел. Неговиот интуитивен пристап кон таротот одекнува кај трагачите од сите сфери на животот, обезбедувајќи вредни перспективи и осветлувачки патишта до самооткривање.Воден од неговата неисцрпна фасцинација со духовноста, Џереми континуирано истражува различни духовни практики и филозофии. Тој вешто ги спојува светите учења, симболиката и личните анегдоти за да фрли светлина врз длабоките концепти, помагајќи им на другите да тргнат на сопствените духовни патувања. Со својот нежен, но сепак автентичен стил, Џереми нежно ги поттикнува читателите да се поврзат со своето внатрешно јас и да ги прифатат божествените енергии што ги опкружуваат.Освен неговиот голем интерес за тарот и духовноста, Џереми цврсто верува во моќта на ангелотброеви. Црпејќи инспирација од овие божествени пораки, тој се обидува да ги открие нивните скриени значења и да ги поттикне поединците да ги толкуваат овие ангелски знаци за нивниот личен раст. Со декодирање на симболиката зад бројките, Џереми негува подлабока врска меѓу неговите читатели и нивните духовни водичи, нудејќи инспиративно и трансформативно искуство.Воден од неговата непоколеблива посветеност на грижата за себе, Џереми ја нагласува важноста на негувањето на сопствената благосостојба. Преку неговото посветено истражување на ритуалите за грижа за себе, практиките на внимателност и холистичките пристапи кон здравјето, тој споделува непроценливи сознанија за водење балансиран и исполнет живот. Сочувството на Џереми ги охрабрува читателите да дадат приоритет на нивното ментално, емоционално и физичко здравје, поттикнувајќи хармоничен однос со себе и со светот околу нив.Преку неговиот волшебен и прониклив блог, Џереми Круз ги поканува читателите да тргнат на длабоко патување на самооткривање, духовност и грижа за себе. Со својата интуитивна мудрост, сочувствителна природа и широко знаење, тој служи како водилка, инспирирајќи ги другите да го прифатат своето вистинско јас и да најдат смисла во нивниот секојдневен живот.