Dryads Објаснета митологија на убавото дрво на нимфата

Dryads Објаснета митологија на убавото дрво на нимфата
Randy Stewart

Грчката митологија фасцинираше голем дел од светот со децении. Нивното изобилство на богови и божици, добро и зло, ја поттикна фантазијата на многумина. Едно такво суштество е Dryad или нимфата на дрвото.

Овие божици на природата биле толку стравувани и почитувани во античка Грција, што шумите станале свети места и членовите на старогрчкото општество честопати прашувале Божјата дозвола дури и да се падне дрво на место каде што може да живеат нимфи.

Ќе најдете спомнување на Дријадите во многу различни култури, дури и ако тој термин не се користи, но во Грција е местото каде што тие започнале. Значи, ако сте подготвени да научите сè за овие мистични и срамежливи суштества, продолжете да читате.

Историја на Дријадите

Терминот Дријада првпат се користел во Античка Грција во рамките на нивната митологија и религиозни верувања околу 1700 – 1100 п.н.е. Тие беа поврзани со многу различни приказни, но беа најпознати по тоа што се грижеа за доенчето Зевс кога тој се криеше од својот татко, Кронус.

Овие мали божици живееја во и со дрвјата на шумата. Оригиналната дриада била нимфата на дабот. Самиот збор Дрис на грчки означува даб. Меѓутоа, како што одминуваше времето, терминот дријада означува каков било вид на нимфа која живее на дрвја.

Дрјадите честопати добивале форма на млади и убави жени и повеќето од нив живееле бесмртни животи. За разлика од многу други нимфи ​​и самовили во фолклорот низ светот, дриадине беа палави, туку срамежливи и скромен.

Штом порасна митологијата за дриадите, имаше пет главни типови на дриади, иако колку подлабоко навлегувате во старогрчките верувања, почнувате да сфаќате дека речиси секое растение е се смета дека има сопствен заштитник од дријади. Тие беа одвоени во зависност од тоа со каков тип на дрво се поврзани.

Мелиите

Мелиите биле нимфи ​​на јасенот. Нашироко се веруваше дека тие се родени кога Гаја била оплодена од крвта на кастрираниот Уран.

Oreiades

Нимфите Oreiades биле поврзани со планинските четинари.

Hamadryades

Hamadryades беа дриади и од дабови и од тополи. Тие, исто така, обично биле поврзани со дрвја што ги врамувале реките и светите насади со дрвја. Овој тип на дриада беше единствениот што не се сметаше за бесмртен. Нивните животи биле врзани со животот на дрвото во кое живееле и кога едниот умрел, така бил и другиот.

Малиадите

Исто така види: 3-те духовни значења на бубамара? Секако да донесе среќа?

Се верувало дека Малијадите се нимфите кои живеел во овошни дрвја, како што се јаболкниците. Тие се сметале и за заштитници на овците. Всушност, грчкиот збор мелас значи и овца и јаболко.

Дафнеите

Дафнеите биле редок вид на дрва на дрвја кои биле поврзани со ловорови дрвја.

Поради почитта што луѓето ја имаа кон драјдите, античкиот грчки народ имаЗа нивните нимфи ​​од дрво, луѓето честопати даваа жртви за да го смират темпераментот и да им се заблагодарат на овие нимфи ​​од дрвја кога беше време да се берат од дрвјата и гранките.

Тие исто така се погрижија да побараат дозвола од богот да соборат било какви дрвја поради Хамадријадите чии животи беа врзани со животот на нивното дрво.

Исто така види: Значењето на сонот за рибите — извонредни духовни пораки

Слики, слики и цртежи на Дрјада

Најдени се многу прикази на дриади врежани во дрво или камен, прикажувајќи ги како гледаат низ дрвјата или живеат во нивните шумски живеалишта. Овие слики често прикажувале дриади за да изгледаат слично на дрвјата меѓу кои живееле со долги екстремитети, лисја налик на коса и тела направени од или покриени со мов.

Dryad од Жан МасарFall Dryad Lost In Spring од Callie Del BoaDryad од New 1lluminatiJerzy Gorecki

Dryads in mythology Explained

Во грчката митологија, Дријадите биле срамежливи, срамежливи и тивки митски суштества обврзани да ги заштитат дрвјата и шумите. Тие се сметаа за лојални на божицата Артемида, дури и ја сметаа за нивната мајка божица.

Овие духови чувари, во зависност од тоа каква митолошка приказна ја читате, биле или целосно бесмртни или нивните животи биле само извонредно долго благодарение на нивните животи кои беа врзани за дрвото со кое беа поврзани.

Ова значеше дека ако Дријадата умре, дрвото ќе овене и ќе умре. Истото важи и за ако нивното дрво умре, неизбежноДриад исто така би умрел.

Секогаш се мислело дека сувите се женски, барем според изгледот, а можете да најдете многу прикази на дрјади во старогрчката уметност и поезија кои зборуваат за нивната несовладлива убавина и ги прикажуваат како хуманоиден тип суштества.

Иако, силно се веруваше дека нивните физички карактеристики се совпаѓаат со самите дрвја што ги населувале и ги штителе.

Во грчката митологија, многу различни приказни ги вклучувале дриадите, особено како тие биле трансформирани во дрјади - многу дриади всушност се сметале за или првично луѓе или деца на природните богови.

Најпознатата приказна во грчката митологија е онаа за Дафне и Аполон.

Дафне

Дафне била драјда која ги минувала деновите покрај реката со нејзините сестри и нејзиниот татко , Бог на реката, Пенеус.

Богот Аполон го навреди Ерос, и како одмазда, Ерос испука златна стрела кон Аполон што го натера лудо да се заљуби во Дафне. Потоа, Ерос застрела оловна стрела во Дафне за таа никогаш да не може да го сака назад.

Аполо очајно тргна по Дафне, се чувствуваше како да не може да живее без неа, но таа секогаш ќе бега.

Еден ден, таа побегна во шумата во обид да избега од неговата потера, но како и секогаш тој сепак ја најде. Таа го молеше нејзиниот татко да ја заштити од напредокот на Аполон и тој се согласи.

Исто како што Аполон отиде да ја допре, нејзината кожа стана груба, како дрвокора. Полека косата и се претвори во лисја, а екстремитетите во гранки.

Меѓутоа, Аполо се заколна дека секогаш ќе ја сака, дури и ако сега стоеше како ловор. Тој вети дека секогаш ќе бидеме нејзините лисја на неговата глава и ќе ги стави тие лисја на секој херој. Тој, исто така, ја сподели својата моќ на вечна младост со неа за таа да остане зелена засекогаш.

Оваа приказна навистина го отелотворува начинот на кој се гледале дриадите и нимфите во нивната митологија. Многу приказни беа за напредокот на похотливите богови и последователниот обид да се избега од овие дриади.

Значи, не само што дрјадите претпочитаа да останат подалеку од очите на луѓето. Тие, исто така, активно избегнуваа да бидат видени од повеќето богови.

Иако дрјадите беа добро почитувани, а понекогаш дури и стравувани, нивните моќи или способности беа прилично ограничени. Се вели дека тие имаат одредена контрола над дрвјата и гранките на шумата, некои дури можеле да зборуваат со животни и други духови.

Меѓутоа, тие се сметаа само за мали божици или инфериорни божества, така што нивните моќи не беа толку моќни како, да речеме богот Зевс.

Имињата на Дријадите во грчката митологија

Доколку не ја погледнете целата литература и поезија оставена од Античките Грци, тешко е да се одреди колку различни дриади имало расфрлани низ нивните митолошки залихи. Така, собравме неколку од имињата што ги знаеме и какви дрјади беа тие.

 • Aigeiros – Hamadryad на црната топола
 • Ampelos – Hamadryad на дивата винова лоза<
 • Атлантеја – Хамадријад, мајка на некои од Данаидите на кралот Данаус
 • Баланис – Хамадријада од дрвото желад/илекс
 • Библис – девојка од Милет која се претвори во Хамадријада
 • Ерато – пророчка дриада на планината Килена
 • Еидотеја – Орејадна нимфа на планината Други
 • Карија – Хамадријад од леска/ костен
 • Келоне – Орејад дрјад кој како казна се претвори во желка
 • Kraneia – Hamadryad of the cherry tree
 • Morea – Hamadryad of the mulberry
 • Штета – Орејад дриад сакан од Пан
 • Птелеа – Хамадријад од брестот
 • Syke – Hamadryad од смоквата

Dryads in Literature

За среќа, Античките Грци сакале да запишуваат сè. Нивната љубов кон уметноста, приказните, музиката и поезијата значи дека многу од приказните што зборуваат за Дријадите се сè уште достапни денес, исто како и тогаш.

Во литературата добиваме многу повеќе информации за дрјадите, кои биле тие, како се однесувале и моќта за која се верувало дека ги поседуваат.

Еве неколку трудови од грчката литературатоа говори за познатите дриади.

„Но Зевс, од многукратниот врв на Олимп, и рекол на Темида да ги повика сите богови на собрание. Таа отиде насекаде и им рече да тргнат кон куќата на Зевс. Немаше река [Потамос] што ја немаше, освен само Океанос (Океанус), немаше ниту една од Нимфаите (Нимфите) кои живеат во прекрасните шумички (алсеја) [т.е. Dryades], и изворите на реките (pegai potamon) [т.е. Naiades] и тревните ливади (pisea poiêenta), кои не дојдоа. Сите овие се собраа во куќата на Зевсовото собирање облаци се одвиваа меѓу мазните камени прошетки во манастирот. врана живее девет генерации постари мажи, но животот на елен е четири пати повеќе од животот на врана и на гавран три еленови стари, додека Феникс (Феникс) надживува девет врнежи, но ние, богатокосите Нимфаи (Нимфи), ќерки на Зевс, носителот на ајгис, надживејте десет Феникси.“

Хесиод, Заповедите на Хирон Фрагмент 3 (прен. Евелин-Вајт) (грчки еп C8 или 7 п.н.е.)

„Дионис, кои уживаат да се мешаат со драгите рефрени на Nymphai Oreiai (планинските нимфи) и кои ја повторуваат, додека танцуваат со нив, светата химна, Euios, Euios, Euoi! Ехо (Ехо), нимфата на Китаирон (Cithaeron), ги враќа твоите зборови, кои одекнуваат под темните сводови на густото зеленило и восреде карпите на шумата; бршленот ти ја обврзува веѓата со неговите ластари наполнети со цвеќиња.“

Aristophanes,Thesmophoriazusae 990 ff

„Оние [Nymphai Dryades (Dryad нимфи)] кои во старите денови, според приказната од поетите, израсна од дрвја, а особено од дабови. таква убавина на Наидите (Најадите) и Дријадите (Дријадите), како што порано слушавме, одејќи по шумските патишта. Дријадите

Иако приказните за Дријадите можеби малку избледеа од нашата колективна човечка свест, влијанието што тие го имаа врз нашата поврзаност со природата и почитта што таа ја заслужува сè уште останува.

Многу култури низ вековите, пред да имаме малку понаучно разбирање, го користеа создавањето на такви суштества за да го разберат природниот свет и неговите хаотични однесувања.

Дали дриадот е суштество на реалноста или фикцијата, тие ги заробуваат креативните срца на Античките Грци со векови и одново и одново се појавуваат во модерните уметности.
Randy Stewart
Randy Stewart
Џереми Круз е страстен писател, духовен експерт и посветен застапник за грижа за себе. Со вродена љубопитност за мистичниот свет, Џереми го поминал поголемиот дел од својот живот истражувајќи длабоко во сферата на тарот, духовноста, броевите на ангелите и уметноста на грижа за себе. Инспириран од сопственото трансформативно патување, тој се труди да ги сподели своите знаења и искуства преку неговиот волшебен блог.Како љубител на тарот, Џереми верува дека картите содржат огромна мудрост и водство. Преку неговите проникливи толкувања и длабоки согледувања, тој има за цел да ја демистифицира оваа древна практика, охрабрувајќи ги своите читатели да се движат во нивните животи со јасност и цел. Неговиот интуитивен пристап кон таротот одекнува кај трагачите од сите сфери на животот, обезбедувајќи вредни перспективи и осветлувачки патишта до самооткривање.Воден од неговата неисцрпна фасцинација со духовноста, Џереми континуирано истражува различни духовни практики и филозофии. Тој вешто ги спојува светите учења, симболиката и личните анегдоти за да фрли светлина врз длабоките концепти, помагајќи им на другите да тргнат на сопствените духовни патувања. Со својот нежен, но сепак автентичен стил, Џереми нежно ги поттикнува читателите да се поврзат со своето внатрешно јас и да ги прифатат божествените енергии што ги опкружуваат.Освен неговиот голем интерес за тарот и духовноста, Џереми цврсто верува во моќта на ангелотброеви. Црпејќи инспирација од овие божествени пораки, тој се обидува да ги открие нивните скриени значења и да ги поттикне поединците да ги толкуваат овие ангелски знаци за нивниот личен раст. Со декодирање на симболиката зад бројките, Џереми негува подлабока врска меѓу неговите читатели и нивните духовни водичи, нудејќи инспиративно и трансформативно искуство.Воден од неговата непоколеблива посветеност на грижата за себе, Џереми ја нагласува важноста на негувањето на сопствената благосостојба. Преку неговото посветено истражување на ритуалите за грижа за себе, практиките на внимателност и холистичките пристапи кон здравјето, тој споделува непроценливи сознанија за водење балансиран и исполнет живот. Сочувството на Џереми ги охрабрува читателите да дадат приоритет на нивното ментално, емоционално и физичко здравје, поттикнувајќи хармоничен однос со себе и со светот околу нив.Преку неговиот волшебен и прониклив блог, Џереми Круз ги поканува читателите да тргнат на длабоко патување на самооткривање, духовност и грижа за себе. Со својата интуитивна мудрост, сочувствителна природа и широко знаење, тој служи како водилка, инспирирајќи ги другите да го прифатат своето вистинско јас и да најдат смисла во нивниот секојдневен живот.