7-те бои на чакра: Истражување на нивните моќни значења

7-те бои на чакра: Истражување на нивните моќни значења
Randy Stewart

Седумте чакри се седумте главни енергетски точки на човечкото тело. Секој од нив има своја позиција по должината на 'рбетот на човечкото тело и служи за одредена цел. Различните бои на чакра исто така помагаат да се наведат вашите моментални физички, емоционални и духовни состојби.

Со користење на секоја од боите на чакрата, можете да ги подигнете вашите исцелувачки и медитативни искуства кога се фокусирате на тоа како вашите чакри работат и ги расчистуваат сите блокови. Некои луѓе дури и ќе користат соодветни кристали со јака или камења од чакра за да ги засилат своите чакри за време на медитацијата.

Па, дали сте подготвени да научите сè за боите на чакрите и што значат тие? Ајде да одиме!

Боите на Чарка: Значења и симболи

Секоја чакра има своја соодветна боја која зборува за нејзината моќ и фокус. Добро избалансираната чакра е во склад со вашата внатрешна и надворешна енергија и овие чакри мора да останат деблокирани и целосно да течат за оптимално целокупно здравје.

Боите на чакрата се како виножито што тече низ нашето тело и тоа е само исто толку важно е да се разберат боите, како што се и самите седум чакри.

Виолетова – Крунската чакра

Иако овде ја користев виолетовата боја за круната чакра, понекогаш таа исто така се гледа со помош на боја бела. Виолетова е бојата на соништата и имагинацијата, додека белата означува чистота, невиност и просветлување.

Виолетова едали разбравте по кој моментално се водите? Би сакал да слушнам како ви помогна разбирањето на вашата водечка боја на чакра!

исто така бојата на единството, единството и духовноста. Нуди чувство на целина, а со тоа и чувство на завршување на различни процеси. Оваа боја може да ви помогне да се поврзете со вашето внатрешно јас и да ви помогне да добиете помош од високите духовни области.

Тоа е исто така многу лековита боја што може да помогне да се смири болката. Ова е една од боите на чакрата која прочистува и прочистува.

Виолетовите луѓе имаат тенденција да бидат многу слободоумни, љубопитни, а исто така и неверојатно длабоки мислители. Тие постојано го преиспитуваат светот околу нив и бараат одговори. Некои предизвици со кои може да се соочи една виолетова личност се неподготвеноста да ги потврди начините на размислување на другите луѓе. Тие, исто така, можат да бидат многу алчни, доминантни и материјалистички.

Духовно, виолетовата може да укаже дека личноста може да им дава на другите без потреба од признанија или тапкање по грбот. Тие доживуваат големо единство со божественото и високовредното битие за услуга на другите.

Индиго – Чакра на третото око

Длабоко сините и виолетовите нијанси на индиго чакрата означуваат мудрост и длабоко внатрешно знаење . Тоа е една од јаките на чакрата што може да ја отвори вратата на божественото и да внесе јасност во вашите сетила. Тоа е боја на длабока промена која делува како мост помеѓу претходното и она што следува.

Ако забележите некој кој ја има таа искра во очите, очи кои изгледаат светли и исполнети ќе имаат длабока мудрост, веројатно е тиесе личност со индиго енергија. Тоа е мирна енергија која е силна со промени и трансформации.

Индиго е исто така енергија која е симболична за размислување, исто како и една од нашите други бои на чакра, сината. Тој го претставува патот на дејствување без напор. Ова значи дека кога правите акции, ќе откриете дека ниту вашата волја ниту вашето его не наметнуваат на вашите постапки. Едноставно тече природно и без напор.

Индиго луѓето имаат тенденција да бидат многу интуитивни, перцептивни и чувствителни. Тие, исто така, имаат тенденција да имаат природни видовити таленти, некои реализирани, а некои не. Сепак, некои предизвици со кои може да се соочи личноста со индиго боја се осаменоста, депресијата и длабоката тага.

Овие предизвици обично излегуваат на површина кога чакрата на третото око е блокирана. Без грижа, индиго луѓето можат лесно да се одземат и да се исклучат од животот на земјата.

Сината – чакра на грлото

Самата чакра на грлото е одговорна за комуникација и самоизразување, нејзината репрезентативна сина боја одразува смиреност и мир на умот. Помага да ја забавите брзината на вашите мисли и да ви помогне да станете поартикулирани.

Нејзините смирувачки, лековити и смирувачки енергии ви помагаат да го забавите и да го слушате сопствениот глас. Таа, исто така промовира ненатрупан ум кој обезбедува спокојство. Таа е исто така многу водечка енергетска боја која ви помага да најдете чувство на доверба и вера.

Луѓе кои гравитираатна оваа една од боите на чакрата имаат тенденција да имаат силен горен дел од телото и звучен глас. Тие се исто така многу јасни комуникатори, но и одлични слушатели.

Оваа боја е влез на симболичко размислување. Овие симболи се основните основи на комуникацијата и свеста и помагаат да се поврзе материјалот со симболичкото.

Можете да откриете и дека луѓето кои носат сина енергија се фантастични танчери, музичари или пејачи бидејќи поседуваат одличен ритам. Тие се исто така неверојатно удобно да се изразуваат отворено.

Меѓутоа, некои предизвици што може да ги искусат сините луѓе, особено ако оваа чакра е блокирана, се блокирана креативност, лоша комуникација и неможност да не ги прекинувате луѓето.

Зелена - чакра на срцето

Зелената е бојата на срцевата чакра. Оваа една од боите на чакрата симболизира љубов, емпатија, хармонија, плодност, благодарност и просперитет. Енергијата на зелената боја е смирувачка и смирувачка и со неа носи чувство за меѓусебната поврзаност на целиот живот.

Таа е поврзана со центарот на нашето срце каде што енергиите на нашите долни чакри може да се трансформираат и интегрираат во духовната страна на себе. Со рамнотежа во овој центар, можете да најдете љубов, рамнотежа, способност да формирате здрави и наградувачки врски, а исто така да бидете поотворени за давање и примање љубов.

Зеленото всушност ја претставува развојната фаза научиме како да формираме задоволувачки односи со семејството, пријателите и романтичните изгледи. Луѓето со зелени енергии веројатно биле ранети во претходните врски и само што почнуваат да заздравуваат.

Оние кои поседуваат зелена енергија имаат тенденција да зрачат со чувство на љубов и мир и можат полесно да ги прифатат луѓето како што тие се. Колку и да се отворени за луѓето околу нив, тие исто така се способни да постават здрави граници и генерално се прилично емотивно избалансирани.

Некои предизвици со кои може да се соочат луѓето кои ја поседуваат оваа една од боите на чакрата, особено ако нивната срцева чакра е блокирана или слаба е недостаток на сочувство, стануваат претерано жртвувани, издигнувајќи се до нездраво ниво на совршенство и стануваат прилично критични и кон другите и кон самите себе.

Жолта - Чакрата на Сончевиот плексус

Жолтата чакра на сончевиот плексус е најсончевата од сите бои на чакрата. Симболизира младост, нови почетоци, повторно раѓање, мудрост и радост. Животот и оптимизмот на жолтата боја ве исполнува со целовитоста на целосна енергија. Вашата чакра на соларниот плексус ја контролира вашата самодоверба и самодоверба.

Дури и гледањето на жолтата боја може да го разубави вашето расположение. Ова е причината зошто оваа боја е одраз на позитивни емоции како моќ, мотивација, надеж и позитивност.

Исто така ни дава моќ да ја зрачиме оваа позитивна енергија на другите. Тоа ти давамотивацијата да се фокусирате и на вашата автономија и развојот на себе.

Луѓето кои гравитираат кон жолтата боја на чакрата имаат тенденција да бидат проактивни, доверливи и гравитираат кон интелектуални определби. Тие имаат топли личности кон кои другите не можат, а да не бидат привлечени. Нивната смисла за хумор, радост и разиграност е крајно шармантна и тешко може да се одолее.

Жолтите луѓе исто така имаат длабоко познавање за себе, можат да бидат бестрашни и веруваат дека сè што ќе искусат е лекција што создава раст. Некои предизвици од кои може да страдаат жолтите се страв од смрт, чувство на безвредност, цинизам и неспособност да преземат одговорност. Овие се обично знаци дека нивната соларна чакра е блокирана или нејзината боја е слаба.

Портокалова – Сакрална чакра

Сакралната чакра е позиционирана во карличната област. Затоа, не е изненадување што портокаловата боја на чакрата симболизира виталност, страст, задоволство, креативност и негување. Ја отелотворува физичката и емоционалната интимност и е топла, енергична боја. Тоа е боја која нè стимулира и нè заслепува.

Портокаловата боја нè потсетува дека ако сакаме да направиме простор за нешто ново, старите делови од нас мора да умрат. Духовно, портокаловата боја помага да се претвори суптилната енергија (прана) во енергија што можеме да ја искористиме во целокупноста на нашите тела.

Луѓето кои се чувствуваат привлечени кон портокаловата боја се чувствуваатжив и поврзан со уживањето во физичките задоволства. Тие се со светли очи кога станува збор за нивната љубопитност и желба за истражување.

Портокаловата боја е исполнета со голем интензитет и моќ. Портокаловите луѓе имаат речиси магнетни личности исполнети со интензивна радост, оптимизам, ентузијазам, но исто така и способност да бидат нежни и негувани.

Некои предизвици со кои може да се соочиме додека луѓето се привлечени кон портокаловата боја се опсесивност, манипулативно однесување, станување многу напорни на вниманието на другите и претерано силни промени во расположението. Како портокалови луѓе, овие предизвици обично укажуваат на блокирана или слаба сакрална чакра.

Црвена – Корена чакра

Црвената боја на нашата коренска чакра е најстимулативната од сите бои на чакрата. Густата и поседува најниски бранови должини, црвената боја симболизира енергија, страст, движења и промени.

Тоа е бојата на животната сила, бојата на крвта, а исто така и првата боја со која доаѓаме во контакт кога ќе се родиме. Црвената е нашата врска со земјата.

Енергијата на црвената боја е машка енергија. Тоа е самоуверена, излезна и динамична боја, иако може да биде и доста силна и доминантна. Тоа е боја на акција која нè движи и буди додека не води низ промените. Црвената е исто така примарна боја на манифестација и просперитет. Опкружувањето со оваа боја може да ни даде повеќе манифестацијамоќ.

Луѓето кои се привлечени кон црвената боја уживаат во нивните физички тела и во животот што го живеат овде на земјата. Тие се амбициозни, многу практични и во многу околности можат да бидат привлечени од кариера во политиката.

Јасното размислување, силната способност да се поставуваат цели и да се даде приоритет и да се троши праведен гнев се знаци на црвена личност.

Исто како и сите други бои на чакра, црвените луѓе страдаат од предизвици што може да се појави ако нивната чакра е блокирана. Како лутина или бес, тврдоглавост, исклучување од вашата душа, слаб фокус.

Црвените луѓе исто така може многу да страдаат од депресија. Ова е обично знак за поседување премногу црвена енергија која се свртела навнатре.

За да го поправите ова, ќе треба да научите да стапите во контакт и да се чувствувате удобно со вашиот гнев за да можете да го трансформирате во употреблива енергија.

Тест за бои на чакра

Откривањето која од боите на чакрата ве води повеќе од другите може да биде фантастичен начин да се разберете себеси на многу подлабоко ниво. Секоја од боите на чакрата има своја симболика и врски со нашите човечки емоции, физичка и духовност.

Со откривање која од боите на чакрата ве води, можете подобро да ги разберете вашите силни страни, што ве поттикнува, како работи внатрешното јас, но и вашите слабости и областите од себе на кои им треба подлабока работа.

Низ Интернет,постојат различни тестови за различни бои што можете да ги направите за да ја откриете вашата водечка боја на чакрата, но запомнете дека течеме низ боите исто како што тоа го прават за нас.

Исто така види: 5 моќни кармички симболи: Отклучување на вашата внатрешна карма

Значи, иако во моментов може силно да се идентификувате со жолтата боја. Сосема е можно вашата водечка боја да се промени додека патувате низ различните фази од вашиот живот.

Еве се три тестови за бои на чакра кои можат да ви помогнат да откриете која чакра и нејзината боја ве водат во моментов.

  • Која е вашата водечка чакра? Goodnet.org
  • Крајниот доминантен тест за чакра Брет Ларкин
  • Која е вашата најсилна чакра? Yogapproved.com

Табела со бои на чакра

Познавањето на длабоката внатрешна работа на секоја од нашите чакри и нивните бои на чакра е важно кога сакаме да живееме избалансиран и среќен живот. Сепак, тоа е многу информации што треба да се прифатат, јас ги разбирам. Понекогаш не сакаме да читаме длабински, сакаме само нешто на што може брзо да се погледне. Ова е местото каде табелата со бои на чакра може да направи чуда.

Подолу ќе најдете табела на чакра која ги вклучува боите на чакрата и е совршена за брз поглед кога ви е малку време. Само преземете ја сликата и испечатете ја (или зачувајте ја како позадина на телефонот).

Пример табела со бои на чакра

Исто така види: Ангел број 202: откривање на промени & засилувач; Соништата се остваруваат

Која од боите на чакра ве води?

Сега тоа знаете се што треба да знаете за боите на чакрата,
Randy Stewart
Randy Stewart
Џереми Круз е страстен писател, духовен експерт и посветен застапник за грижа за себе. Со вродена љубопитност за мистичниот свет, Џереми го поминал поголемиот дел од својот живот истражувајќи длабоко во сферата на тарот, духовноста, броевите на ангелите и уметноста на грижа за себе. Инспириран од сопственото трансформативно патување, тој се труди да ги сподели своите знаења и искуства преку неговиот волшебен блог.Како љубител на тарот, Џереми верува дека картите содржат огромна мудрост и водство. Преку неговите проникливи толкувања и длабоки согледувања, тој има за цел да ја демистифицира оваа древна практика, охрабрувајќи ги своите читатели да се движат во нивните животи со јасност и цел. Неговиот интуитивен пристап кон таротот одекнува кај трагачите од сите сфери на животот, обезбедувајќи вредни перспективи и осветлувачки патишта до самооткривање.Воден од неговата неисцрпна фасцинација со духовноста, Џереми континуирано истражува различни духовни практики и филозофии. Тој вешто ги спојува светите учења, симболиката и личните анегдоти за да фрли светлина врз длабоките концепти, помагајќи им на другите да тргнат на сопствените духовни патувања. Со својот нежен, но сепак автентичен стил, Џереми нежно ги поттикнува читателите да се поврзат со своето внатрешно јас и да ги прифатат божествените енергии што ги опкружуваат.Освен неговиот голем интерес за тарот и духовноста, Џереми цврсто верува во моќта на ангелотброеви. Црпејќи инспирација од овие божествени пораки, тој се обидува да ги открие нивните скриени значења и да ги поттикне поединците да ги толкуваат овие ангелски знаци за нивниот личен раст. Со декодирање на симболиката зад бројките, Џереми негува подлабока врска меѓу неговите читатели и нивните духовни водичи, нудејќи инспиративно и трансформативно искуство.Воден од неговата непоколеблива посветеност на грижата за себе, Џереми ја нагласува важноста на негувањето на сопствената благосостојба. Преку неговото посветено истражување на ритуалите за грижа за себе, практиките на внимателност и холистичките пристапи кон здравјето, тој споделува непроценливи сознанија за водење балансиран и исполнет живот. Сочувството на Џереми ги охрабрува читателите да дадат приоритет на нивното ментално, емоционално и физичко здравје, поттикнувајќи хармоничен однос со себе и со светот околу нив.Преку неговиот волшебен и прониклив блог, Џереми Круз ги поканува читателите да тргнат на длабоко патување на самооткривање, духовност и грижа за себе. Со својата интуитивна мудрост, сочувствителна природа и широко знаење, тој служи како водилка, инспирирајќи ги другите да го прифатат своето вистинско јас и да најдат смисла во нивниот секојдневен живот.